HATARTALANUL!digitalis témahétökoiskola Szabadegyháza
A 2016/2017 tanévben iskolánk pályázatot nyújtott be a Generali Biztosító Alapítványhoz.Az alapítvány céljai között szerepel a gyógyítás, mentés, szociális tevékenység támogatása. Pályázatunk célja egy szenzoros szoba, illetve sarok kialakítása volt. Az alapítvány az igényt a rendelkezésére bocsátott pályázati dokumentáció alapján támogatásra érdemesnek találta, amelynek értelmében kuratóriuma 2016. 11.02-i határozatával döntött a támogatási igényről.

A sajátos nevelési igényű, elsősorban autista, hiperaktív, ADHD, valamint halmozottan sérült tanulóink habilitációs foglalkozásait segíti a szenzoros szoba kialakítása. Ebben a szobában tanulóink a legkülönfélébb hang- és fényhatásoknak vannak kitéve, amelyek kedvezően befolyásolják a központi idegrendszer érintett területeit, csökkentik a hiperaktivitást, elősegítik a társadalmi beilleszkedést. A szoba egy speciálisan berendezett helyiség, ahol kellemes hangulatban történik a játék, foglalkozás, miközben a gyermeket folyamatosan különféle ingerek érik. A szenzoros szobák, illetve játékok és bútorok lényege, hogy egyszerre több érzékszervre hatnak. A multiszenzoros környezet ösztönzi a verbális és non-verbális kommunikációt, segít a tanulásban, illetve igény szerint stimuláló vagy épp megnyugtató, biztonságot adó környezetet biztosít. A szenzoros szoba egy olyan hely, ahol a gyerekek önfeledten felfedezhetnek, kikapcsolódhatnak, kreatív élményekben lehet részük, miközben fejlődik a megértésük és az önkifejezésük.

Ebbe a szenzoros szobába akkor is visszavonulhat a gyermek, amikor szükséges, de itt kapnak helyet továbbá a nem asztalszituációhoz kötött egyéni és kiscsoportos fejlesztő foglalkozások, foglalkozásrészek. Ez a szoba egy zavaró körülményektől mentes terület, amelyet különféle eszközökkel szereltünk tehát fel. A babzsákfotellel otthonosabbá, hangulatosabbá vált a szenzoros sarok, mind emellett kényelmes babzsák bútor. Zenehallgatáshoz, beszélgetéshez, filmnézéshez ideális ebben a kis kuckóban.

Elhelyeztünk a sólámpákat. A sólámpa egészségre gyakorolt hatása bizonyított. Semlegesíti az elektromos berendezések által kibocsájtott káros sugárzásokat .

Egyensúlyi és a tapintásos érzékelés segítését célzó, valamint szenzoros eszközöket is elhelyeztünk a szobában.

A szobában elhelyezésre került egy szenzoros kosár, amely különféle szenzoros eszközöket tartalmaz. Az ilyen kosár segít a gyermeket bármilyen stressz, vagy szenzoros túltelítettség menedzselésében is. Ebben helyeztük el a stresszlabdát, reflexlabdát, tüskés kis labdákat, hengereket, karikákat, babzsákokat.

Mozgásfejlesztésre, finommozgás fejlesztésére, szem-kéz koordináció fejlesztésére alkalmas eszközöket is beszerezhettünk.


A műanyag gördeszka, Activity Roll átmozgató henger, forgótányér, pörgető, a legkedveltebbek tanulóink körében, ezek az eszközök kiválóan alkalmasak a térpercepció és az egyensúlyérzék fejlesztésre.A Generali Biztosító Alapítvány pályázata segítségével tárgyi feltételeink javultak és biztosítani tudunk autista, ADHD-s, hiperaktív, figyelemzavaros, illetve halmozottan sérült tanulóink számára közérzetet javító programokat.

Fotók megtekinthetők ITT!