HATARTALANUL!digitalis témahétökoiskola Szabadegyháza
A pákozdi Arborétumban jártunk

Második ökotúránk igazán szép helyen zajlott.

A 160 méter magas Mészeg-hegy Sukoró felé eső oldalában 1990-ben nyitották meg az arborétumot. A Velencei-tó és a Velencei-hegység közt elterülő 96 hektáros területet részben erdő, részben mintegy 250 fa- és cserjefaj példányai borítják. A hegy és a tó élővilága igen gazdag, a növények közül elsősorban a vetővirág, az apró nőszirom, a fekete kökörcsin jellemzőek, a madarak közül pedig a darázsölyv és a kabasólyom. A bejárattól a Tájmúzeumig vezető út mellett „kőzetkiállítást" láthattunk: a hegységet felépítő különböző kőzetfajtákról kaptunk információkat.

A múzeumi épületben interaktív játékok mellett megismerhettük a hegység földtörténeti kialakulását, az éghajlati és geológiai jellemzőket, de képet kaphattunk a közeli ingókövek kialakulásáról is. Egy külön teremben a Halászkiállítás a régi halászok életét, szerszámait mutatta be.

Az épülettől indult a másfél kilométer hosszú, 9 állomásos tanösvény, amely szép erdei sétát ígért. Rögtön az út elején megmászhattuk a 15 méter magas Panoráma kilátót, amelynek tetejéről - nevéhez méltón - teljes panoráma nyílik a Velencei-tóra